نمایشگاه تولیدات دستی در بامیان برگذار شد

نمایشگاه صنایع دستی گیلم و نمد در مرکز بامیان برگزار شد


تولیدات صنعت دستی بیش از بیست زن هنرپیشه در بخش گیلم و نمد در مرکز بامیان از سوی موسسه فیروز کوه روزگذشته(چهارشنبه/۲۹ دلو) برگزار شد و تا ختم امروز ادامه داشت.
حمید همت آمر پروژه میراث های فرهنگی غیرملموس دفتر فیروزکوه و مسول برگزاری این نمایشگاه:‌ هدف از بزگزاری این نمایشگاه را حمایت و تشویق صنعت گران و همچنان بازاریابی محصولات صنایعی دستی آنها عنوان میکند. به گفته آقای همت آنها از یک سال بدینسو در بخش میراث های فرهنگی غیر ملموس کار کرده اند و از تولیدات نمد و گیلم مستند سازی نموده اند.
آقای همت میگوید :به اساس تفاهم نامه که ما با وزارت اطلاعات و فرهنگ به امضا رسانیده ایم، پلان کلان ما این است که میراث های فرهنگی را مشترکا ثبت کنیم و شامل دیتابیس بسازیم و در درازمدت صنایع دستی ثبت سازمان یونسکو شود. برای فعلا ما روی “رباب” و “اتن” کار میکنیم که ثبت بسازیم و سال های بعدی به اساس اولویت بندی وزارت اطلاعات وفرهنگ نوبت به گیلم و نمد خواهد رسید.
به گفته آقای همت آنها بیست زن هنرمند و تجارت پیشه را از بازارچه هنر و یک تعداد از تولید کنندگان صنایع دستی را که در بازارچه هنر سهم نداشتند در این نمایشگاه دعوت کرده اند و آنها تولیدات خود را به نمایش گذاشته اند.
خاطره مهر یار فروشنده تولیدات نمد ولایت بامیان،گفت: صنایع دستی که از نمد ساخته شده است شامل: بالشت های خورد و کلان، نمد، نمد برای ست موتر، کفشک، نمد های تزئینی را به نمایش گذاشته است. خاطره، این محصولات را از شرکت صنایع دستی روستای بامیان آورده است. در این شرکت صنعتی نزدیک به ۴۰تن از زنان هنرمند و نمد ساز بامیانی، فعالیت مینایند.
شرکت صنایع دستی روستای بامیان نزدیک به شش ماه میشود که به فعالیت آغاز نموده است و به هدف گسترش فرهنگ نمد سازی، ایجاد شغل برای زنان هنرمند و ایجاد فرصت برای به نمایش گذاشتن توانایی های این زنان هنرمند ایجاد شده است.
شرکت صنایع دستی روستای بامیان کارمندان خود را که روزنه به صورت پاره وقت یعنی قبل از ظهر/ بعد از ظهر در این شرکت کار میکنند در اوایل روزانه صد(۱۰۰) افغانی و حالا روزنانه ۱۵۰ افغانی دست مزد میدهد. با وجودی که این دست مزد در مقایسه با دستان هنر آفرین این زنان خیلی کم است اما خاطره میگوید آنها از این حقوق تا حدی راضی اند و از ایجاد شدن این شغل ابراز خرسندی مینمایند.
زینب کریمی یکی از زنان تجارت پیشه دیگر که در بخش صنایع دستی کار میکند. وی دست کم ۴۲ زن هنرمند را بسیج کرده و روی صنایع دستی مثل: نمد، گیلم، برک، خامک و صنایع دستی دیگر کار میکنند.
خانم کریمی در صحبت با رادیو بامیان: “خودم ۲۰ نفر در بخش گیلم و نمد دارم که کار میکنند و ۲۲ نفردیگر در دیگر بخش صنایع دستی کار میکنند. مواد خام میخریم و به آنها تقسیم میکنیم و بعد از تولید از طریق بازارچه هنر به فروش میرسانیم.”
خانم کریمی، نمد سازی، گیلم سازی و دیگر صنایع دستی را فرهنگ و عنعنات نیاکان این سرزمین دانسته و هدف از بسیج کردین این شمار از صنعتگران صنایع دستی را تلاش برای مبارزه علی تخریب شدن این فرهنگ میداند. از سوی هم خانم کریمی، عوامل مثل: اعمال قیود برگشت و گذار درپی شیوع ویروس کرونا و انفجار چهارم قوس سال روان در بازار بامیان را تاثیر گزار در بازار کار صنعتگران صنایع دستی دانسته و میگوید بعد از این دو رویداد، فروشات آنها به شدت کاهش یافته است.
خورشید حسینی ۱۵ سر عیال در فامیل خود دارد. به شمول شوهرش چهار مرد خانواده اش مصروف مالداری هستند که پشم های حاصل از این مالداری را خورشید و سه زن دیگر خانواه اش تبدیل به نمد و گیلم نموده آن را به فروش میرسانند تا در اقتصاد خانواده ۱۵ نفری خود مردان خانواده را در بهبود اقتصاد خانواده کمک کنند.
حاصل کار هشت نفر به شمول چهار زن و چهار مرد خانواده خورشید، ماهانه از فروش این محصولات ۱۵۰۰۰ افغانی است که با آن احتیاجات زندگی خود را مرفو ع میکنند.
خورشید و شماری دیگری از این زنان تجارت پیشه که تولیدات صنایع دستی خود را به نمایش گذاشته اند، برگزاری چنین نمایشگاه های را در بهبود کار و شناساندن تولیدات شان در جامعه موثر میدانند اما بسنده نه. آنها از حکومت مرکزی، حکومت محلی و نهاد های بین المللی میخواهند تا آنها را تشویق و حمایت کنند و محصولات شان را در بازار های جهانی معرفی کنند.
گزارش از عبدالوصیل «سخی زاده» – رادیو بامیان