مرکز پروسس لبنیات در مرکز بامیان (قرغنتو) ایجاد شد

«مارکیت لبنیات کوه بابا » اولین بازار فروش فراورده های لبنی است که در مسیر پارک ملی بندی امیر واقع در بازار دشت “قرغنه تو” ولایت بامیان روز گذشته با حضور مقامات محلی و مسولین بنیاد انکشافی آغاخان در این ولایت، گشایش یافت.
به گفته مسولین بنیاد انکشافی آغاخان، این مارکیت توسط بنیاد انکشافی آغاخان با همکاری مالی کشور هالند، به ارزش هفت ملیون و پنج صد هزار (۷۵۰۰،۰۰۰) افغانی ساخته شده است.این مارکیت شامل ۹ دوکان و ۱۲ کیلو وات انرژی برق میباشد که ظرفیت فروش فراورده های لبنی سه هزار(۳۰۰۰) خانواده را دارد.
فضل احمد فضل رئیس دفتر ساحه‌یی بنیاد انکشافی آغاخان در بامیان، در مراسم گشایش این بازار گفته است، بر اساس ارزیابی که آنان انجام داده اند، با ورود گردشگران در بامیان ،در سال گذشته نزدیک به ۳۰۰ تُن فراورده های لبنی از باشنده گان روستان قرغنه تو به فروش رسیده است. به گفه وی ۲۰۰تن در سطح خانواده ها توسط بنیاد انکشافی آغاخان، برای دسته بندی و رعایت موارد بهداشتی فراورده های لبنی آموزش داده میشود.
به گفته امیرفولادی، یکی دیگر از مسولان بنید انکشافی آغاخان، لبنیات به دلیل بسته بندی و پروسس غیر مسلکی ظرفیت صادر به خارج از کشور را ندارد، اما بنیاد انکشافی آغاخان به کمک مالی کشور هالند، به شمول بامیان در چهار ولایت- بدخشان،تخار و کندز- بازار هایی را به هدف صنعتی شدن،دسته بندی و پروسس معیاری فراروده های لبنی محلی این ولایات ایجاد کرده است.
سید انور رحمتی والی بامیان، از تلاش های بناید آغاخان سپاس گذاری نموده و این اقدامات را آغاز خوب جهت رشد تولیدات محلی و حمایت از متشبثین خواند.
تولید کننده گان و فروشنده گان فراورده های لبنی در روستای “قرغنه تو” از ایجاد این بازار ابراز خرسندی میکنند،اما از کمک های حکومت در راستای بازاریابی و دسته بندی معیاری این فراورده ها شاکی اند.
فراورده های لبنی از قبیل: قروت،چکه، مسکه، روغن زرد ،قیماق، شیر، ماست، پنیر و غیره از محصولاتی است که در بامیان به گونه مرغوب تولید میشود،اما به گفته تولید کننده گان، آنها به دلیل نبود بازار مناسب و موجودیت فقر به بهای ناچیز به فروش میرسانند تا معیشت زندگی خود را تامین کنند.
برعلاوه این بازار یک فارم گاوداری و مرکز پروسس لبنیات نیز به هدف رشد تولیدات لبنی محلی و کار آفرینی به ارزش۱۴ ملیون افغانی در این روستا ایجاد شده است. این پروژه نیز توسط بنیاد انکشافی آغاخان به کمک مالی کشور هالند تطبیق شده است که ۲۲درصد بودیجه آن را کشور هالند با مالک این فارم کمک کرده است.

گزارشگر:نصرت الله نظری- رادیو بامیان