چکیده برنامه “جامعه سالم” از رادیو بامیان
والدین و معارف، منبع فراگیری تعلیم وتربیه کودکان در جامعه است.
اولین مکانی که یک طفل با آن آشنا است، خانه و خانواده میباشد. والدین نقش بارزی در قسمت تربیه کودکان دارد. کودکان راه رفتن، افکار،گفتار و برخورد نیک را از والدین و دیگر اعضای خانواده می آموزند. بعد از خانه اجتماع، گروه هم سن و سال و مکتب، بستر برای فرا گیری تعلیم و تربیت برای اطفال است .
محمد ایوب امیری رئیس معارف ولایت بامیان می گوید؛” سه فاکتور اساسی در داشتن یک جامعه سالم تاثیر گذار است .
۱- تعلیم و تربیه
۲خانواده
۳-مکان تعلیمی
اولین مکان که فرد میخواهد تعلیم بیاموزد بعد از خانه، مکانهای تعلیمی( مکاتب) اند ، که مسئولیت پذیری و تربیت کردن سالم کودکان توسط والدین نقش برازنده ای در قسمت شخصیت سازی و آینده سازی اطفال دارد”.
آقای امیری همچنان افزود، ” بعضی خانواده ها موارد مثل دروس اخلاق،رفتار و فرهنگی را در خانه برای کودکان شان می آموزانند و در بعضی مکانها والدین،کودکان شان را قبل از اینکه به مکتب بفرستند برای یادگیری دروس ابتدایی به تکیه خانه ها، صنف های قبل از مکتب و کودکستان ها روان میکنند تا اینکه برای رفتن به مکتب آماده باشد”.
ابراهیم تولا فعال مدنی ؛” انسان حیوان فراگیرنده وآموزش پذیر است و ذهن انسان ماننده یک ماشین ضبط است که حرف وحدیث ها ،اتفاقات و گفتگوهای که در اطراف خود مشاهده میکند همه این را ضبط میکند.
آقای تولا همچنان گفت:” رفتار وعملکردهای خود را بنابه همان اطلاعات که از اطراف خود ذخیره کرده ، عیار میسازند”.
وی می افزاید ؛ “مسئولیت خانواده ها است که در ذهن وافکار کودکانشان چی باید ذخیره کنند و بُن مایه وریشه های فکری فرزندان شان را مورد توجه قرار بدهد تا افراد از اوان کودکی با افکار و بُن مایه های سالم و درست وارد جامعه شود” .
خانم نجیبه یکی از شهروندان این ولایت می گوید؛”اولین مسولیت خانواده این است فرزند را از کودکی تشنه محبت نگذارد. مهر ورزیدن و دوست داشتن را برای کودکان یاد دهند تا آنها مهرورزی را یاد بگیرد ، محبت کردن برای کودکان یک بخش از مهم از معنویات است والدین ها نباید دست کم گیرد چون اولین نیاز هر کودک محبت کردن و محبت یاد گرفتن است” .
او می افزاید؛ ” همیشه به کودکان احترام داشت باشید چرا که هر قسمی که پدر و مادر رفتار کند کودکان می آموزند و در زندگی روزمره خود، همان یادگیری های خود را استفاده میکند”.
آقای امیری در ختم برنامه افزود؛ “رابطه مکاتب و خانواده ها بسیار تنگاتنگ است همکاری و حضور والدین ها در جلسات مکاتب، غیرحاضری متعلمین کاهش یافته ،افزایش حضور دختران به مکتب بخصوص در ولسوالی سیغان وکهمرد و درقسمت توجه شاگردان به دروس وکارهای خانگی شان تاثیری بسزای داشته است” .
این درحالی است که شاگردان و خانواده از کمبود اساتید متخصص و امکانات کم در نصاب تعلیمی در مکاتب شکایت دارد و آقای تولا به تایید این موضوع می گوید؛ ” تحقیق را که ما انجام دادیم نظر به اطلاعات که داریم ،ضعف ها وکمبودی های را معارف دارد برای فعلا تعدادی زیادی از مکاتب تعمیر ندارد ،کمبود تشکیل در معارف است، درسال گذشته ۷۰٪ کتاب در مکاتب کمبود بود .وی اضافه میکند که یک سری صلاحیت های بدست ریاست معارف نیست، مثلا ریاست معارف یک معلم ناکارا وغیر فعال را منفک نمیتواند به همین دلیل است که نصاب تعلیمی با مشکلات گوناگون روبرو است” .
پیام ریاست معارف به والدین؛
از والدین های محترم میخواهم که مارا کمک کند وناظر بر عملکرد معلمین و اطفال شان باشند و مکاتب را سازمان جدا از قریه خودها ندانند بلکه خانه دوم هر یک از اعضای جامعه بدانند.
گرداننده برنامه: مستوره “پاکبین”