چکیده از برنامه جامعه سالم
فقر فرهنگی، نداشتن آگاهی کافی از قانون وشریعت و عنعنات ناپسند سبب نادیده گرفتن زنان در جامعه میشود .
تبعیض میان زن و مرد، شعارهای جذابی است که ریشه آن را باید در دیدگاهی مخلتف جستوجو کرد
و تبعیض جنسیتی یکی از سنت های دیر وقت تا به امروز است که باعث مشکلات های زیادی در افغانستان شده است در کنار این، سطح پایین دانش و عدم آگاهی مردم از حقوق بشر، بخصوص حقوق زنان، باعث شده است، که در جامعه زنان کمترفعالیت داشته باشند و سد راه شان قرار گیرد.
نصرالله بلاغی عضوی شورای علما و مدیر مساجد ریاست حج،ارشاد اوقاف ولایت بامیان می گوید:” بعضی خانواده ها، در موضوع حقوق اعضای خانواده، عدالت را در نظر نمیگیرند. مثلا پدر گاهن در یک خانه بر اساس قانون خدا،عدالت، موضوع حقوق مالی و حقوق اجتماعی پسران و دختران خود را یکسان مطرح نمیکنند؛ که این عمل خود منشاء از مردسالاری در خانواده است و کم کم جامعه را فرا میگیرند.”
او همچنان میگوید ؛ اسلام دین عدالت ،انصاف مروت و جوانمردی است که برای بشر اعم از زنان و مردان حقوق برابر در نظر گرفته است.
اقای بلاغی می افزاید؛ منشاء ومنبع مردسالاری و نادیده گرفتن فعالیت های زنان را از بُعد های مختلف،در چهار موارد میبند.
۱- جهل ونادانستگی مردم نسبت به حقوق زنان.
۲- ظلم و استبداد و خشونت های که بالای زنان صورت میگیرد.
۳ -سکوت خود زنان نسبت وحقوق شان که در برابر حق های ازدست رفته شان هیچ دادخواهی و واکنشی نشان نمیدهد که این خود باعث از دست دادن حقوق زنان میشود.
و۴- سنت وعنعنات ناپسند که در جامعه ما ریشه کرده است.
عزیزه احمدی مدیر عمومی حقوق،ریاست امور زنان ولایت بامیان:” اگر مانع حضور فعالیت های اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی و یا آموزشی زنان در جامعه شویم گویا جامعه را فلج کردیم و ادعای یک جامعه سالم وپویا را کرده نمتوانیم.”
خانم احمدی همچنان افزود:” دست یابی در یک جامعه سالم در گیرو سلامتی خانواده و خانواده سالم در گیروی برخورداری افراد آن از سلامت روانی و داشتن رابطه مطلوب با یک دیگر است.”
ولایت بامیان باوجودیکه دارای جغرافیای خشین است واز امکانات اقتصادی ،فرهنگی و آموزشی کمتر برخوردار می باشد ولی زنان علاقمندی های بیشتر در این عرصه ها نسبت به دیگر ولایات کشور نشان داده است.
به گفته یکی از استادان دانشگاه این ولایت، حضور بانوان در مراکز آموزشی (مکاتب و دانشگاه) بالای ۵۰٪ میباشد و همچنان ،زنان در عرصه کارهای اقتصادی، به شمول دکانداری،صنایع دستی،لبنیات فروشی،کارهای هنری،وهوتل داری نسبت به دیگر ولایات پیش قدم می باشد.”
ولی با آن هم وزیر احمد ستیز، یکی از شهروندان بامیانی چنین میگوید؛ بافت های بسته اجتماعی نمی گذارند که زنان آنچنان که باید فعالیت کنند نمیکنند. او اضافه می کند؛ ایجاد هرنوع محدودیت و خشونت علیه زنان پیامدهای ناگواری را در جامعه ایجاد میکنند.
وی همچنان افزود ؛ به هر میزان که زنان در اجتماع حضور داشته باشند به همان میزان جامعه رو به پویایی خواهد رسید و هرگاه حضور زنان در جامعه کمرنگ باشند به همان میزان روند توسعه را بطی ساخته و پیامدهای ناگوار را بجا می گذارد.
#رادیو بامیان روی موج ۸۹،۷ اف ام
گرداننده برنامه:مستوره پاکبین